Podvodna bitja od nekdaj burijo domišljijo
Podvodna bitja od nekdaj burijo domišljijo

Povodni mož

 

Nekoč je živela mati, ki je imela dva sinova in hčer. Sinova sta hodila delat v gozd, hčer pa jima je opoldne prinesla malico. Toda nekega dne je, ko jo je pot vodila mimo reke, slišala nenavaden hrup in stopila pogledat. Tam je velik kosmat mož vrtel kolo. Ko jo je zagledal, jo je pograbil in odvlekel pod vodo.

 

Njena brata sta zaman čakala nanjo in se kasneje lačna vrnila k materi. Mater je takoj pomislila, da se je morda kaj pripetilo ob reki, saj ne bi bilo prvič. Starejši sin je šel pogledat in na obali našel kolo. Ko je potrkal nanj, se je takoj prikazal povodni mož in ga odpeljal pod vodo. Tam je pred njega postavil mernik mivke in vedro blata.

 

"To pojej, pa ti vrnem sestro. Sicer te zdrobim v pesek!"

 

Fant mi mogel jesti in piti in povodni mož ga je res mahnil, da se je zdrobil v pesek.

 

"Tule imaš brata. Pometi ga in spravi za spomin," je rekel njegovi sestri in ubogala ga je.

 

Kasneje se je za bratom in sestro odpravil še drugi brat. Tudi on je našel kolo in potrkal nanj. Tudi njega je povodni mož odpeljal pod vodo.

 

"Tule imaš mernik mivke in dva mernika blata. Vse pojej in popij, pa ti vrnem brata in sestro. Sicer te zdrobim v pesek."

 

Fant ni mogel jesti in piti, pa ga je povodni mož zdrobil v peščena zrna in sestra pometla za spomin.

 

Mati je ostala brez otrok in si zaželela, da bi se ji rodil še eden. Rasel je hitro in se razvil v krepkega mladeniča. Večkrat se mu je sanjalo, da ima brata in sestro, a mu mati na njegova vprašanja o družini v strahu, da ne izgubila še njega, ni hotela povedati. Toda fant je bil prebrisan in nekega dne je rekel materi, da se mu je sanjalo o denarju. Menda ga je veliko zakopanega pod hišnim vogalom. Šla sta z materjo pogledat in fant je dvignil hišni vogal, da je mati lahko segla spodaj. Nato je hišo izpustil nanjo in toliko časa spraševal, da je povedala zgodbo o izginuli bratih in sestri.

 

Takoj, ko jo je izpustil, je odhitel k reki. Zagledal je kolo in treščil po njem, da se je zdrobilo na kose.

 

Takoj je prihitel povodni mož in ga odpeljal pod vodo.

 

"Tule imaš mernik mivke in tri vedra blata. Ko vse poješ in popiješ, ti vrnem brata in sestro. Sicer te zdrobim v pesek."

 

Fant je vse pogoltnil kot bi mignil in nato sta se šla s povodnim možem metat. Povodni mož je bil nečloveško močan, a mladenič ga je pretepel, da ni mogel niti migniti več. Vrnil je brata in sestro in obljubil, da ne bo več ugrabljal ljudi. Poslej so vsi srečno živeli.

Kdor išče pravljico o povodnem možu, ki je uvrščena med obvezno branje za četrte razrede (2016/17), naj klikne tule.

Morda bi k slovenskim pravljicam bolj spadala kakšna sirota v raztrgani obleki, a s tole princesko lahko vseeno poudarimo, da nam gre predvsem za bogastvo, ki ga prinašajo pravljice, tudi slovenske, pa čeprav v njih ni toliko razkošnih gradov, kot morda v kakšnih drugih.