Železni prstan

Kratka vsebina:

 

Nekoč sta živela mati in sin, oba revna, pa je nekega dne fant sklenil oditi od doma. Upal je, da bo našel delo in obema pomagal do boljšega življenja.

 

Res je našel službo, ko pa je prihranil tri krajcarje, se je odločil, da bo šel še malo po svetu. Ko je prispel do neznane vasi, je tam videl, kako fantje obmetavajo psa s kamni. Zasmilil se mu je, zato je otrokom ponudil krajcar v zameno za življenje psa.

 

Pes mu je obljubil pomoč in ga pospremil. Kmalu sta naletela na kmeta, ki je nameraval utopiti mačko. Tudi njo je rešil s krajcarjem, tudi ona ga je pospremila.

 

Za tem so naleteli še na kačo, ki jo je ravno nameraval pastir potolči s palico. Še tej je rešil življenje in obljubila mu je, da ga nagradi z železnim prstanom, ki izpolni vsako željo.

 

Res ga je odpeljala do kačjega kralja, ki mu je, čeprav nerad, izročil prstan.

Fant je šel domov in s pomočjo prstana spremeni domačo kolibo v razkošno palačo. Nekaj časa z materjo živita v veliki sreči, ko pa fant dorase v ladeniča in mati ne zmore več vseh hišnih opravil, pomisli, da bi se oženil. Za poroko izbere kar princeso, a kralj, čeprav navdušen nad njegovim bogastvom, hčere ne da kar tako.

 

Mladeniču naloži tri navidez nemogoče naloge (postaviti najvišjo smreko iz gozda na grajski vrt, zgraditi ogromno stekleno palačo in urediti drevored s samimi različnimi drevesi, na katerih bodo pele različne ptice), a jih ta s pomočjo železnega prstana zlahka izpolni.

 

Tako dobi princeso za ženo, a slednja je bila zaljubljena v drugega - kraljeviča iz sosednjega kraljestva. Princesa je najprej od moža izvedela, kako je prišel do svojega bogastva in mu nato med spanjem ukradla prstan.

 

Naslednje jutro se mladenič zbudi v svoji stari kolibi, princese pa nikjer. Mačka in pes ga prepričata, da se skupaj odpravijo na lov za prstanom. Po dolgi poti prispejo do morja, mldenič ostane na obali, zvesti živali pa odplavata do otoka, kjer stoji grad. Mačka ulovi miš, ki ji v zameno za življenje obljubi pomoč pri prstanu. Res ga prinese iz omare, skozi katero se je morala preglodati in mačka se skupaj s psom vrne v morje.

 

Med plavanjem začne pes siliti, da bi še sam nosil prstan, saj za svojega rešitelja ni napravil dovolj. Med prepirom prstan pade v globino in bil bi izgubljen, če ne bi mimo priplavala zlata ribica. Pes jo zgrabi in ona obljubi, da prinese prstan, če jo izpusti.

 

Tako pes in mačka končno prispeta do mladeniča in mu vrneta prstan. On si zaželi, da bi se skupaj vrnili doov, da bi koliba spet postala palača, princesa pa naj se s svojim ljubčkom znajde v kolibi.

 

Nato nadaljuje življenje z materjo, psom in mačko. Srečni so.

Morda bi k slovenskim pravljicam bolj spadala kakšna sirota v raztrgani obleki, a s tole princesko lahko vseeno poudarimo, da nam gre predvsem za bogastvo, ki ga prinašajo pravljice, tudi slovenske, pa čeprav v njih ni toliko razkošnih gradov, kot morda v kakšnih drugih.